Our Journey of Beautiful Life

By: Malique Firdauz and Iva Ilyana

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 15-Apr-2008 10:30 Email | Share | | Bookmark
16 days old - Qistyna's first outing (mummy's too!)

Ok Qistyna, lets get you in to your 'car'
gettin really comfy in her pram
with grandpa n grandma
View all 12 photos...
It's been 16 days since Qistyna's was born - yes, its been 2 weeks....actually today is my Expected Due Date (EDD) imagine how time is so precious...would definitely prefer her being out earlier..can't imagine if today baru kelam kabut nak beranak


Coincidently, today is her 1st day out as well, since we need to go to the Baby's Clinic which is just 5 minutes walk from home...just a routine checkup ....weighing and all that sort of stuff..usually midwife come & visit at home, dah 5x ..but then, last thursday, midwife Tammie tgk Iva dah sihat and baby pun ok...so dia kata is better for me & the baby to go out to have fresh air ...good for me to exercise all the muscles and good for qistyna as well...mummy pun apalagi...take advantage la...baru 2 minggu dlm pantang dah keluar lega rasanya...baru rasa mcm normal skit I'm quite lucky since I don't need any stitches so alhamdulillah...cepatla juga sembuh....Qistyna pun happy, she got to ride her 1st 'car'!


Anyway, ubat pantang still kena makan sampai habis....x kira sampai 44 hari atau lebih...alhamdulillah sebelum bersalin haritu, my mom ada bawakan ubat2 Mustika Ratu and set pantang Leesza...2-2 ubat lain-lain..so I pakaila 2-2....Mustika Ratu ni lebih banyak jamu2..Leesza pulak ada tungku, bengkung, pil ikan haruan, teh cotet emas and ginger cream...insyaallah, moga2 balik ke sedia kala nanti





Sunday, 6-Apr-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Spring Baby or Winter Baby?

Bangun pagi terkejut......SNOW!
lebat...mcm december...
ni auntie Has....tq dtg tgk Qistyna..dgn hadiah gown cantik..
View all 12 photos...
Pagi ni bila bangun je terkejut sangat ... tetiba je snow...snow bulan April? sepanjang 4 tahun kat sini, ni la 1st time merasa snow in April ..usually time ni dah Spring dah....semua kata Qistyna ni Spring baby...but no still winter baby!

For the past couple of days, we've had several friends who came in to visit Qistyna.....sempat snap pictures for a few je, yang lain tu dah sembang2 lupa plak.......thank you all for the generous gifts!











Sunday, 30-Mar-2008 10:20 Email | Share | | Bookmark
Here She Comes!!

A few seconds after being born
Placenta / Uri
There she is...
View all 18 photos...
Alhamdulillah....Introducing Qistyna Alisya Malique
born on 30/3/ 2008, 10:20am at 37 weeks and 5 days - Mayday Hospital, London

Instinct ni sebenarnya dah terasa nak deliver awal, tapi x sangka pulak seawal ini.....akhirnya merasa juga segala perit pedih sakit beranak...pengalaman yang tak akan hilang dari ingatan sampai bila-bila...tapi segala keperitan itu hanya seperti gigitan semut bila pertama kali melihat wajah Qistyna yang selama ini was inside me .....it is so amazing....sayu...tak percaya pun ada

My Pre-labour actually started on Friday, 28th of March 2008. Masa tu about 2pm, duk tengah tgk drama Bella through internet...website TV3 , tetiba...terasa ada air keluar...ish...kenapa pulak..pegila toilet ingat ke...terbocorke kan....biasala kita perempuan kan...tetiba 15minit later, keluar lagi...x boleh control...ish panikla kejap..air dah pecah ke? sebab 1st time kan..tak sure...so telefon labour ward Mayday London..terus dia suruh dtg for check-up...apalagi, terusla call Malique kat office, masa tu dah pukul 4pm...masa tu mmg rasa mcm 'ish nak beranak ke ni'...sebab tak rasa sakit apa pun...but then kemas2 la hospital beg tu apa yg patut...siap-siapkan semua...kebetulan my bro - Boy baru sampai from ireland a day before, dia plak medic student..dah biasala masuk labour ward ni...so rasa legala skit sebab ada personal doktor beside me....lepas tu, malique balik je terus pegi hospital...sampai sana they said confirm my water broke...but then there's no contractions so dia suruh balik rumah and tunggu sampaila rasa sakit contractions...but then kalau x sakit lagi by 2pm the next day, dia suruh masuk ward to start induce labour sebab takut dah kena infections since air dah takde dlm tu....so mlm tu balikla...tunggu punya tunggu punya tunggu....x sakit-sakit contractions lagi...so decided to be admitted into the hospital for induce labour...

Saturday, 29th of March 2008 - I was admitted into Delivery Suite 8. At 7pm, they gave me jelly to soften the cervic and advice me to sleep. Malique and Boy pun I suruh balik rumah to have good rest...at least masa labour nanti diaorg have full energy nak jaga

Sunday, 30th of March 2008 - at 4am, I've woken up from very well-deserved sleep. Malique and Boy masa tu dah ada since 3am. At that moment.my midwife Colleen decided to induced me with Prostaglandin to help stimulate the contractions....at 6:30am, I was 2 cm dilated...masa tu still boleh tahan sakit lagi...but by 8:30am...I was very in pain...dah berapa kali pegi toilet sebab terasa nak 'PUSH'.....but then I ingatke I baru 4-5cm dilated so buat2 relax je la....tetiba by 10:00am tu dah terasa sgt nak 'PUSH'...midwife masa tu panik and cek...I am 10cm fully dilated! apalagi...kelam kabut la..get ready everything...about 3-4 push later....Qistyna was born...10:20am..alhamdulillah










Quote:

Arissa,Aydin & Mummy - Mimie, thanks! ye ke mulut cam malique? b'day sama dgn uncle amin ye..ha'ah ni la tgh rest betul2 ni...seronok gak ada org jaga...
Siti Ruzaimah, Mummy faryz, Jehan, Wanie, Nonie, Bimbo Bangins, mummy jam, aishifu, marina, reen, Tini, hbo, yullina, Intan, UmmAbdrahmaan, Mawar - thank you for all the best wishes!
Eva - hi eva, thanks....ye ke 4 bulan menjerit? hehe xpelatu....harung aje
Rahana - hi Puan Rahana, lamanya x dengar berita!!!! thanks for visiting my fp!! send my congrats wish to Bahari & family ye
Azma - hi azma, waaa intinct u kuat yea.... thanks!! nanti turn u plak
Hidayah - thanks yea! ye ke? habisla mummy dia nak kena jaga ni
amy - alahai amy...jeles ke...ha,cepat2la kawin!!
Rahidah - Ida!!!!! amboi!!!! bukan main lagi dia - dah the 3rd one ye...cepat Hidayati dapat adik...ni mesti aim boy lak ni kan...e-mail me please!
Mama Ca - hi kak Mira, tenkiu!!! panggil Qistyna...pantang? mak dtg jaga...hehe urut, tungku semua...nanti iva pos pasal ubat pantang eh..
emly - thank you for the best wishes...not expecting to have a silent reader...lepas ni xyahla silent lagi yea
Olie - thanks olie....will try to update ..bila qistyna tido..and mummy dia pun dah puas tido ha okla
Nis - thanks & congrats mum to be...updatela diary tgh pregnant ni
Shasha Leeds UK - hi shasha, thank u yea...daddy dia alhamdulillah....seronok sgt...kalau balik opis je cari qistyna dulu


Saturday, 1-Mar-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Bournemouth Beach..Dorset UK

 
 
 
View all 18 photos...
Since this is my 1st experience, tak taula plak mengidam ni bukan setakat mengidam makan je rupanya mengidam nak gi holiday pun ada tak taula kenapa, sejak 2-3 minggu ni...mengidam nak pi jalan2 tepi laut rindu sgt nak pijak pasir tepi pantai...main-main air laut...agaknyalakan sebab iva ni lahir kat Kuantan, masa kecik2 dulu boleh kata tiap hari parents bawak pi Teluk Chempedak...jadi ni mcm ala-ala 'sirih pulang ke gagang' kot........ ye ke? ke mengimbau memori silam la kot ni...... dah la hantu air

cari punya cari....akhirnya kami pun jumpala pantai Bournemouth di daerah Dorset ...pantai ni mmg favourite surfers especially bila musim summer...skrg ni baru nak masuk bulan 3 tapi alhamdulillah weather cantik sgt...temperature pun setakat 12-14C je...mcm spring...sampai je sana...mmg hilang habis rindu Iva kat laut....seronok sgt!!!




    Ni la Bournemouth Pier



    Cantik je burung tu beratur



    View Sunset di Bournemouth Pier...cantik sgt!




Quote:

tini > eik, baru balik teluk chempedak eh? ala, jelesnya
mama ca > ye la kak mira, janji boleh main2 air, pijak pasir...tu dah syookkk sgt
mummy jam & rai > tq! please la doa-doakan ye
Arissa,Aydin & Mummy > ye la mimie...tgh cherish all the moment that both of us have ...but then, bila dah dapat baby nanti lagi best kan?
rahmat > doyan ka? alahai, nasib baikla x mengidam durian kalau idak,abisla malique nak cari kat mana...kedai cina adala..tapi sekilo tau tak berapa? £9!! ha..tu baru sekilo..kalau sebiji durian tu 4kg...mau £36....£36 x 6 = RM216 sebijik durian!!!
hbo > ye betul!! ni pun tgh duk makan je apa nak makan...x kisahla kan..dah tak pikir 2-3x dah
azma > alhamdulillah..mak dah bawakkan ubat2 berpantang semua....
Olie > ha'ah!! bestkan duduk kuantan...aman damai je...traffic pun takdela jam sgt..x heranla kalau Olie kata nak jadi permanent kat sana...mmg sesuaaiii sgt
yang mazni > thank u kak mazni...insyaallah, semoga di senangkan segala2 nya...rindu japan eh
Liza > thxs Liza...EDD 15/4/2008...tu la dah nak dekat dah ni..lebih krg 20 hari je ni! doa-doakan la ye


Wednesday, 20-Feb-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
His new gadget

The SAT NAV still in the box
this is how it looks like
Jum test drive!
View all 5 photos...
Akhirnya...hubby pilih TOM TOM Portable Satellite Navigation System (SAT NAV) as my birthday present for him Best choice indeed! Lepas ni, kalau nak dia nak travel... tak payahla nak susah2 baca map...tekan je butang...the SAT NAV will tell which route to use!


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net