Our Journey of Beautiful Life

By: Malique Firdauz and Iva Ilyana

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 2-Feb-2009 15:11 Email | Share | | Bookmark
Winter Wonderland!!!

 
 
 
View all 24 photos...
It was predicted to be snowing on last Friday but we would never expected it to be this heavy!! We were a bit shocked when we wake up this morning and saw about 30cm of snow covering the whole area of the house including the car!!



Kitaorg pun apalagi, beraksi sakanla depan kamera.....Qistyna plak tak puas hati sebab kalau boleh nak duduk atas snow tu - mana boleh.....tenggelamla Qistyna!



All major road was closed, trains & buses are suspended so we didn't have any choice other than stay at home than going to work - nearly 6 million of Brits didn't go to work!!








Monday, 8-Dec-2008 00:00 Email | Share | | Bookmark
Aidiladha 2008

Qistyna with Tok Cak & Cousins
sis Aina with her soon to be mother in law
salam mak...;-)
View all 15 photos...




We spent our Aidiladha with Malique's family in Alor Setar but this time, its double celebration as her lil' sister is getting engaged on the same evening...it was a beautiful, sweet and joyous ceremony as everyone form the family wore pink and Aina was sooo beautiful...she looks like a bride herself!




Wednesday, 1-Oct-2008 09:00 Email | Share | | Bookmark
Balik Kampung

 
 
 
View all 17 photos...
Suprise! yea...kami sebenarnya balik beraya ke malaysia...maafla x dapat nak announce awal2 sebab kami balik ni balik mengejut buat family Malique..family Iva mmg dah tahu gara2 dari awal dah pecah tembelang...so, sebab x nak pecah tembelang lagi...kenala rahsiakan betul-betul...alhamdulillah...rancangan kami menjadi...

Kami bertolak pulang dari London-KL pada 21/9 and sampai 22/9..alhamdulillah sepanjang perjalanan, Qistyna behave sangat2.....tidur je sepanjang perjalanan dari awal sampaila about 2-3 jam sebelum landing...legaaa...agaknya sebab flight mlm so mmg dah routine dia tido

sampai KL, mmg kami enjoy sgt2 berbuka puasa....sampai x tau nak makan apa sebab semua nak makan akhirnya semua kami bedal mmg lain sgt2 rasanya dah 4 tahun tak berpuasa di malaysia...malique lagi la...10 tahun x berpuasa & beraya di malaysia...apalagi....semua makanan kat pasar ramadhan tu diborongnya..sampai x muat meja!!!!

beberapa hari kemudian kami pun balik berpuasa di Aloq Setaq...mmg terkejut + terkujat family malique...sampai saja kami dgn teksi di depan umah, Baba terus terkam Qistyna dgn muka tak percaya...maklumla ni 1st time tgk Qistyna...apa lagi terus je bawak masuk rumah...mama Malique tgk Qistyna terus rasa mcm nak pengsan...lemah seluruh badan...rasa terharu, happy yang amat sgt....sampai menangis...iva pun tersedihla sekali...mmg kepulangan kami kali ni penuh makna...terus Baba bacakan doa kesyukuran ketika berbuka...kebetulan ke-4 beradik Malique semua ada sama.....jadi kemeriahan mmg terasa...

sehari sebelum raya, kami pulang ke Perlis...kampung mak Iva di Arau...aduhai...tak dapat digambarkan rasa sayunya...4 tahun x jejak kaki di Arau ni...disinilah segala kenangan manis raya Iva sejak kecil...bermain bunga api...rounding keliling kampung...mandi air telaga...dikejar anjing...nampak hantu (ntah ye ntah tidak) kena ekzos motor segalanya terus kembali diingatan...rasa syukur sgt2 dapat menjejakkan kaki kembali ke kampung Tok ni...mama & papa Iva masa tu dah pun sampai dari KL bersama dgn adik2...bertambah riuh bila makcik2 yg lain pun sampai...tambahan pulak semuanya bagi attention kat Qistyna..amboi, makin naik minyak la dia...senyum x terhingga...juadah berbuka puasa buat kali terakhir ramadan sungguh istimewa...ada nasi ulam, kerabu mangga, kuih ghasidah, kuetiaw kerang, beehun soto, yong tau fu, kuih talam, kuih lompang, kuih seri muka, kuih keria, lepat pisang, aduhai....mcm2la...mmg puasssss hatiiii sgt makan....



keesokannya raya pertama, kami semua sedondon berbaju ungu kecuali angah yg berwarna kuning (tak jumpa yg warna ungu ) x sangka dah ada anak ni pun kami dapat duit raya lagi terima kasihla papa, mama, mak long, mak ngah bagi duit raya pada kami...kami pun bagi juga balasan duit raya pada mereka... sayangnya, sepanjang tengah bermaaf-maafan tu Qistyna time tido...so x banyakla gambar dia..lepas dah bangun barula ada gambar..tu pun x banyak..2-3 je..jangan marah..Qistyna siap berbaju kebaya & berkain batik belah tau tapi asyik menyelak je kain belahnya tu











esoknya pulak kami pulang ke aloq setaq...tapi malangnya...disebabkan terlalu ramai sgt org dtg ke rumah x berenti...kami x sempat bergambar sekeluarga .....sampai dah mlm...masing2 dah penat...tukarla uniform..akhirnya sampai sudah x bergambar ...tapi x pe...Raya Haji ni kami beraya di Aloq Setaq lagi...bolehla lepas geram bergambar banyak2!!

sesungguhnya raya tahun ni memberikan seribu satu makna yg sungguh bererti buat kami...syukur dengan izinNya, dapat kami beraya bersama-sama keluarga setelah beberapa tahun di perantauan....tiada yang lebih bermakna daripada mencium tangan ibu & ayah memohon ampun dan maaf, sejak sekian lama hanya meminta maaf di gangga telefon saja....tahun depan, kami tentu akan merindui suasana ini Yang pasti, raya tahun ni akan menjadi kenangan kami yang terindah buat selama-lamanya


Tuesday, 30-Sep-2008 00:00 Email | Share | | Bookmark
Salam Aidilfitri!

Qistyna
Alisya
Malique
View all 9 photos...
Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin buat:-

Baba, Mama, Syahida, Sabri, Aina, Ilah, Uncle Safar, Sofia & Sarah di Alor Setar- tak lama lagi kita jumpa ye!

Dr. Izad yang terpaksa berhari raya di Cork.... jangan nangis ye!
Biasala, mcm ni la beraya di oversea... InsyaAllah...you will be happy with friends
We will always think of you

Untuk Mimie, Man, cute Arissa & handsome Aydin di Hull...semoga meriahla raya tahun ni...jangan sedih2 tau Mimie....ala, 2-3 kali je ni nak raya di perantauan ...lepas tu boleh raya kat malaysia dah semoga adanya komuniti Hull, dapat menebus kerinduan Mimie pada raya di kampung yea..

Kak Lin, Fahmi & Faryz di Glouscester yg baru je beli rumah baru...raya tahun ni mesti lagi best dari raya sebelumnya kan? lots of love from us & have a very happy Eid!!

Especially to sahabat handai & fotopagers di mana pun berada
Selamat Hari Raya & semoga mendapat keberkatan Syawal

Raya kami tahun ni mmg sungguh bermakna berbanding dengan tahun2 sebelumnya...akan sentiasa termaktub dalam sejarah hidup kami!!!



Thursday, 18-Sep-2008 00:00 Email | Share | | Bookmark
HAMPTON COURT PALACE

 
 
 
View all 42 photos...
    We went to a very beautiful Hampton Court Palace on the 30th August. At first, we plan to go to Bicester Village but then, masuk2 je highway M25 tu, traffic heavy sgt....lagi 2 hrs nak sampai ni....lama lagi....tetiba Malique ternampak sign to Hampton Court Palace and suggest that we went there instead...and so we did...











    At first I saw the Hampton Court Palace tu terpegun sekejap....mcm istana zaman silam je....sooo magnificent...but then dalam Palace ni all made from bricks & stone...gelap je...x banyak lampu...org dulu-dulukan pakai api/torch je....most famous resident in this Palace was King Henry VIII.


    However, Hampton Court Palace are also known for its ghost stories.....patutla mmg rasa seram sejuk jeeee bila masuk dlm Palace ni! Staff at the Palace's still claim that King Henry's ghost sometime were seen walking around the Palace's gardens especially at the midnight Catherine Howard - one of the King's wife are also known as the 'Screaming lady in the Haunted Gallery' - She is believed to frequent Hampton Court’s Haunted Gallery where she was dragged back screaming to her rooms while under house arrest, accused of committing adultery by her husband King Henry VIII





    We were so impressed with the Royal Gardens! OMG it sooo beautiful....macam dalam movie je...









    By the end of the day, we were so happy and glad that we came here...we'll definitely come here again..maybe next Summer...this time, Qistyna dah boleh jalan..bolehla piknik!



Quote:
azma/hbo - iva x tau pun kat situ ada hantu...dah sampai baru tau...alhamdulillah,. tu la nasib baik qistyna x de apa2..


[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net